HALAL

Τα τρόφιμα HALAL ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς εξαιτίας των συστατικών τους και του τρόπου παραγωγής ή σφαγής τους (όταν πρόκειται για ζώα εκτός από ψάρια και θαλασσινά), γι’ αυτό το λόγο φέρουν ειδική πιστοποίηση (σφραγίδα).

Τα τρόφιμα HALAL ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς εξαιτίας των συστατικών τους και του τρόπου παραγωγής ή σφαγής τους (όταν πρόκειται για ζώα εκτός από ψάρια και θαλασσινά), γι’ αυτό το λόγο φέρουν ειδική πιστοποίηση (σφραγίδα).

Halal (“halal = αποδεκτό”) θεωρούνται τα τρόφιμα τα οποία οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να τρώνε ή να πίνουν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο ενώ αντίθετα Haram (“haram = απαγορευμένο”) τα τρόφιμα και ποτά τα οποία δεν επιτρέπονται.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν να ωφεληθούν μπαίνοντας με κάποια προϊόντα τους στην διαδικασία Halal κατηγοριοποιούνται ως εξής:
  • επιχειρήσεις τροφίμων που στοχεύουν σε εξαγωγές στην μέση ανατολή, τον αραβικό κόσμο, την Ινδία και άλλες χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό,
  • επιχειρήσεις τροφίμων που είναι ήδη τοποθετημένες σε δυτικές αγορές τροφίμων (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, κτλ.) και θέλουν να απευθυνθούν στους εκεί μουσουλμάνους,
  • επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που στοχεύουν να σιτίσουν μουσουλμάνους στο θρήσκευμα πελάτες (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αεροπορικές εταιρίες, ναυτιλιακές εταιρίες, κλπ.)

Το μεγαλύτερο μέρος των τροφών μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα για διατροφή Halal, εκτός από κάποια που απαγορεύονται και κάποια αποτυπώνονται παρακάτω:

  • Χοιρινό και τα προϊόντα του,
  • Αλκοόλ,
  • Μαλάκια και γαρίδες και
  •  Ζώα που έχουν σφαγεί με μη προβλεπόμενο τρόπο (zabihah)

Υπάρχει οργανωμένο δίκτυο φορέων και οργανισμών για την πιστοποίηση τροφίμων ως Halal. Κατά την πιστοποίηση ελέγχονται συνταγές και συστατικά των υποψήφιων τροφίμων. Και στην συνέχεια ελέγχονται εγκαταστάσεις, πρακτικές του προσωπικού και σύστημα διαχείρισης κατά Halal.